Motorrijopleiding

Geslaagd voor het AVB Examen!!

Ben je 20 jaar of ouder dan kun je bij ons starten met je motorrijopleiding in de A2 categorie.
Na twee jaar rijervaring, het zogeheten getrapte systeem, doorstromen naar de A categorie (je volledig rijbewijs) of meteen starten voor de A categorie vanaf 24 jaar.

Sinds een aantal jaren bestaat er tevens de mogelijkheid om al op 21 jarige leeftijd te starten voor de A categorie. Je krijgt na het behalen van je rijbewijs dan wel een code 80 vermelding, waarmee je de eerste twee jaar niet zwaarder dan op een A2 categorie motor mag rijden. Na deze twee jaar kun je deze code 80 laten vervallen, indien je een nieuw rijbewijs aanvraagt.


Het traject naar je motorrijbewijs

Om je motorrijopleiding af te ronden dien je drie examens af te leggen.
Namelijk het theorie-examen, het examen Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en het examen Algemene Verkeersdeelneming (AVD).

Om onder begeleiding zelfstandig de openbare weg op te mogen moet je al in het bezit zijn van óf je motortheorie óf je autorijbewijs.
Dit geldt tevens voor het deel mogen nemen aan het AVB examen.
Voor deelname aan het AVD examen dien je sowieso al geslaagd te zijn voor het AVB examen en voor je motortheorie examen.

Deze behaalde resultaten mogen ook niet verlopen zijn. Anders dien je het betreffende examen opnieuw af te leggen.
Je behaalde theorie examen is 1,5 jaar geldig.
Je behaalde AVB examen is 1 jaar geldig.

Traject naar je motorrijbewijs
Genieten van het motorrijden.

Theorie-examen en lessen

Vanaf 18 jaar mag je theorie-examen doen voor de motor (A) bij het CBR.
Op je theorie-examen laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Ook komen extra vragen specifiek voor motorrijders aan bod. Zo kun je veilig de weg op. 

Nu al beginnen? De motortheorie via ons leer je zelfstandig, al helpen wij je graag bij al je vragen. Meer info vind je hier.


Praktijklessen en Examens

Wij leiden je zodanig op zodat je, met de beste voorbereiding, veilig en zelfstandig de weg op kunt. De CBR examens zijn dan ook niets meer dan een nodige tussenstop op die weg daar naartoe.

Wij zijn naast geven van duidelijke rijlessen ook gespecialiseerd in het verzorgen van verhoogde rijvaardigheidstrainingen in binnen- en buitenland.
Meer info vind je op moto maestro motortrainingen.
Zodoende word je nét dat beetje extra geleerd tijdens je motorrijopleiding om zo uiteindelijk nóg beter beslagen ten ijs te komen. Je slagingskans wordt hierdoor alleen maar groter.


AVB Examen (algemene voertuig beheersing)

Bij aanvang van het examen controleert de examinator alle benodigde gegevens. Denk hierbij aan een geldig legitimatiebewijs (mag ook een rijbewijs B zijn) die je op zak moet hebben. Kun je deze niet tonen dan gaat het examen niet door.

Voor het AVB examen dien je twaalf oefeningen te beheersen ingedeeld onder vier clusters. Je dient uit elk cluster twee oefeningen uit te voeren. Daarvan dienen er uiteindelijk minimaal 5 oefeningen in totaal voldoende te zijn. Enige adder onder het gras, in elk cluster moet er tenminste één oefening voldoende zijn.

Langzame oefeningen; langzame slalom, wegrijden uit een parkeervak, het rijden van een halve draai, het rijden van een acht en stapvoets rijden.
Snelle oefeningen; snelle slalom, uitwijkoefening en de vertragingsoefening.
Remoefeningen; de stopproef, de precisie stop en de noodstop.
Lopen en parkeren; het op de juiste wijze met de motor aan de hand achteruit een vak inparkeren.

Meer info over de uitvoering van deze oefeningen vind je hier: Wijze van uitvoering CBR


AVD Examen (algemene verkeersdeelneming)

In totaal duurt je AVD examen maximaal 55 minuten. Bij aanvang van het examen controleert de examinator alle benodigde gegevens. Je dient een voldoende examenuitslag te hebben van de theorie en het AVB examen. Denk daarnaast ook aan een geldig legitimatiebewijs (mag ook een rijbewijs B zijn) die je op zak moet hebben. Kun je deze niet tonen dan gaat het examen niet door.

Voor de ogentest word je gevraagd een kenteken te lezen op ongeveer 25 meter afstand, hierna word je een aantal vragen gesteld over de motor aan de hand van de BRAVO-A methode.

BRAVO-A
B. banden
R. remmen
A. algemene staat van de motor
V. verlichting (en/of vering)
O. Olie
A. aandrijving

Hierna ga je op pad voor een rit van ongeveer 35 minuten. Jij rijdt voorop, de examinator rijdt in de auto achter je aan. Je instructeur zit naast de examinator en geeft je alle aanwijzingen. Zo hoor je altijd een bekende stem.
Tijdens de rit worden naast een vlot en veilig rijgedrag o.a. de volgende onderwerpen geëxamineerd:

– kijkgedrag
– plaats op de weg
– toepassing van de verkeersregels
– in/uitvoegen op de autosnelweg
– beheersing van de motor in het verkeer
– stop & go manoeuvre

Samen met je instructeur op pad.

Schrijf je hier in

Wil je meteen beginnen met lessen, schrijf je dan in via de onderstaande knop.
Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.


Terug